Inbrott, stölder och skadegörelse

Vi vill uppmärksamma medlemmarna i föreningen på att vi har fått ett ökat och återkommande problem med personer som rör sig i området som begår inbrott, stölder och skadegörelse på olika sätt. Vi har också sett en ökad frekvens av ungdomar som förstör, skräpar ned, väsnas och oroar medlemmar. Vi vet inte om de tillhör föreningen, kanske har vänner som bor här eller bara rör sig i området.

Det kan röra sig om rökning, nedskräpning, inbrott, störande beteende, så kallad grafitti och materiella skador som förstörelse av möbler, dörrar, glas, lampor, armaturer med mera. Likaså har vi problem med dörrar som står öppna, källargångar och dörrar till tvättstugor som står öppna för vem som helst att ta sig in. Mycket lätt för en obehörig att rusa in i en port eller källare som står öppen och är obevakad. Det är alltså inte tillåtet att hålla några dörrar till källare, trappor, cykelhus eller tvättstugor öppna utan översikt så ser du en dörr som står öppen utan att någon är där, vänligen stäng den. Likaså råder vi alla medlemmar att ha som regel att inte öppna dörrar för obehöriga.

Skadegörelse, inbrott, stölder och liknande innebär inte bara en stor extrakostnad för föreningen utan det är också dina saker som försvinner eller förstörs. Det är viktigt att vi alla medlemmar medverkar till att förhindra detta. Om du inte vill eller vågar säga till själv eller anser att det finns risk för våld eller liknande så kan du med fördel ringa Örestad bevakning jour på telefonnummer 040-93 12 70.

Örestads Bevakning skickar ut en bil med specialutbildad personal och kommer även med hund om det anses vara nödvändigt. Ibland tar det någon minut att komma fram när du ringer men det är normalt då vi kopplas till rätt plats och person vi skall prata med. Örestads bevakning kommer att fråga på vilken adress problemet sker, vem du är, vilket lägenhetsnummer du har och vad som händer. Denna information röjs ej till andra. Du kommer inte att debiteras några kostnader om det inte specifikt är jour för din egen räkning.
– Det är bättre att ringa än att inte göra något alls.

Ett annat bra tips är att du kan dokumentera eventuella händelser, från säkert avstånd, genom att ta några bilder eller video med din mobiltelefon. Dessa media kan gå att använda för att identifiera personer som begått brott.

Om det finns akut risk för personskador kontakta istället polisen direkt på 112.

Tänk också på att det är välkommet att rapportera alla eventuella skador, förstörelser och exempelvis graffitti du ser i vårt fina område. Dessa rapporteras av dig direkt till den tekniska förvaltningen via denna länk https://www.hsb.se/skane/felanmalan/ (dygnet runt)

Du kan också kontakta förvaltningen via telefon på vardagar mellan kl. 07.00–16.00. Telefonnummer 046-210 85 00

//Styrelsen