ROTADRAG

1. Vad är rotavdrag?
– Rotavdraget (Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad) är en skattereduktion som medlemmar kan få när de anlitar en hantverkare för arbete som omfattar reparation, underhåll eller ombyggnad av en bostad.
– För att få rotavdraget måste arbetet utföras i en privat bostad, alltså i den bostadsrätt som du som medlem äger.
2. Föreningens ansvar:
– Om arbetet utförs på en gemensam yta som tillhör föreningen (t.ex. trapphus, gård eller annan gemensam fastighet), kan inte rotavdraget användas, eftersom det inte gäller för gemensamma ytor.
– – Om arbetet är på en privat yta som du som medlem äger (t.ex. en lägenhet i BRF), kan du som medlem ansöka om rotavdrag för det arbetet i samband med när det beställs, så länge det uppfyller Skatteverkets krav.
3. Förvaltningens roll:
– Om förvaltningen eller någon annan entreprenör anlitats för arbetet, är det viktigt att förvaltaren följer de skatteregler och procedurer som gäller för rotavdrag. Förvaltaren kan hjälpa till med att redovisa rotavdraget och ansöka om det på din vägnar.
– För att rotavdrag ska kunna tillämpas måste både den som utför arbetet och den som beställer arbetet följa Skatteverkets riktlinjer.
4. Ansökan om rotavdrag:
– Du som medlem måste vanligtvis godkänna och skriva under en rotavdragansökan eller motsvarande dokument. Förvaltningen eller entreprenören skickar sedan in ansökan till Skatteverket. Läs mer om det här.
– Det är viktigt att kontrollera att det finns tillräcklig kvarvarande skattepliktig inkomst för att kunna utnyttja hela rotavdraget.
5. Kostnader för arbetet:
– En medlem kan bara få rotavdrag på den arbetskostnad som uppstår, inte på material eller andra kostnader. Exempelvis, om en hantverkare utför ett arbete där arbetskostnaden är 10 000 kr och materialkostnaden är 5 000 kr, kommer rotavdraget att baseras på arbetskostnaden (10 000 kr).
6. Övriga regler och förutsättningar:
– Du som medlem måste vara betalningsskyldig för arbetet för att kunna få rotavdraget. Om arbetet är en del av föreningens regelbundna underhållsåtgärder eller om det sker på en gemensam yta, är det inte möjligt att använda rotavdraget.
– Rotavdraget kan uppgå till 30% av arbetskostnaden, med ett maximalt belopp på 50 000 kr per person och år (2025).